KEDVES SZAVAZATSZÁMLÁLÓK!

Lassan befejeződik a jelölésekhez szükséges ajánlások gyűjtése, az aláíróívek leadási határidői közelednek: május 3. és május 6. (Csak érdekességként: a 10 évvel ezelőtti országgyűlési választáskor mintegy 91 millió Ft bírságot szabott ki az NVB az akkori pártokra a vissza nem vitt üres aláíróívek miatt.)

Az elmúlt napokban megszaporodtak a kérdések, hol lehet szavazatszámlálónak jelentkezni, miért nem működik a jelentkezési “gombunk”?

Nemrég, pár napja dr. Tóth Zoltán választási szakértő fogadta megdöbbenéssel azt az általunk már tavaly közzétett hírt, hogy mi erre a 2024. június 9. kettős EP és önkormányzati választásra nem terveztünk szavazatszámláló toborzást indítani. Ma a Magyar Nemzet keresett meg bennünket ugyanezzel a kérdéssel, és a telefonok is egyre gyakrabban csörögnek…

Talán még sokan emlékeznek, hogy a 2018. februári hódmezővásárhelyi időközi választással indult a Számoljuk együtt! Mozgalom, és azóta gyakorlatilag minden nagyobb választáson: a 2018., 2022. országgyűlési, a 2019.évi EP és önkormányzati, számos időközi választáson valamint helyi népszavazáson ott voltak képzett szavazatszámlálóink. Mi számoltunk a 2019. évi főpolgármesteri és a IX. kerületi polgármesteri előválasztáson, a 2021. őszi kétfordulós előválasztás szavazatszámlálása is szervezésünkben zajlott le ( több mint 1,5 millió szavazólappal).

Ezek után úgy véljük talán joggal, hogy a korábban méltánytalanul kevés figyelemre méltatott szavazásnapi munkára sikerült ráirányítani a választók figyelmet, sokezer civil önkéntes vállalta a szavazatszámlálást a választások tisztaságának érdekében. A szavazatszámlálás a közbeszéd tárgya lett és a 2022-es választáson (végre) majdnem minden szavazókörben volt delegált szavazatszámláló mind a kormánypárok mind az ellenzéki pártok részéről. A 2017. novemberében létrehozott mozgalmunk teljesítette küldetését, és mi már visszatértünk az eredeti célunkhoz: Több nőt a közéletbe! és ennek az általunk akutnak tartott probléma miatt új projektekbe kezdtünk.

A rengeteg befektetett energiával létrejött képzési anyagokat, videókat stb. továbbfejlesztjük és aktualizáljuk a szavazatszámlálók képzése érdekében, ezért meg és fenntartjuk honlapunkat!

Most ugyan nem toborzunk, de aktualizáljuk a változásokhoz az “Önkéntes szavazatszámlálók kézikönyve” összeállításunkat, online és személyes képzéseket szervezünk, valamint minden pártnak, jelölő szervezetnek és jelöltnek-aki megkeres bennünket- segíteni fogunk, hogy találjanak és delegálhassanak olyan civil független szavazatszámlálókat, akiknek érdeke a választások tisztasága és átláthatósága!

Ma még nem tudjuk, hogy mely pártok tudnak az EP választáson indulni, vajon ki tudja összegyűjteni a szükséges ajánlásmennyiséget?

De itt vannak a legújabb közvélemény kutatási adatok, lehet latolgatni:

https://www.facebook.com/cegledi…/posts/978371686978511…

… sőt az önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások is fognak még meglepetéseket tartogatni, hiszen ott +1 szavazattal is tud majd nyerni egy egy jelölt.

Kísérjétek figyelemmel a Választási földrajz – Electoral geography valamint a Vox Populi választási kalauz oldalakat, már most számos hasznos és érdekes információt/véleményt/elemzést közölnek.

https://szamoljukegyutt.hu/kedves-szavazatszamlalok/